Hoeveel plugins mag je installeren op jouw WordPress website?

Met meer dan 58.000 plugins is de plugin bibliotheek van WordPress een echte speeltuin. Je voelt je al snel als een kind in een snoepjeswinkel. Maar, net zoals veel snoepen eten, is het installeren van vele plugins ook slecht voor de gezondheid van je website.

Wist je dat er heel weinig restricties zijn om een plugin te publiceren? Iedereen die wil kan zijn eigen plugin uitbrengen. Gewoon op ‘publish’ klikken is voldoende om het online te zetten. Hierdoor zijn er naast hele kwalitatieve, natuurlijk ook veel minder goed geschreven modules. Al bestaan er ook wel officiële bouw richtlijnen.

Inhoudstabel

  • Wat is een plugin?
  • Ik hou van deze plugin, is hij een goede keuze?
  • Wat kan er allemaal fout lopen?
  • De verschillende problemen die plugins veroorzaken
  • Best practices
  • Conclusie, hoeveel plugins?

Ontdek het in dit artikel

Wat is een plugin?

Een plugin is een stukje software die gebruikt wordt om extra functionaliteit toe te voegen aan jouw website. In andere systemen is een plugin soms beter bekend als een ‘module’, ‘extensie’ of ‘add-on’. Het kan een goed idee zijn om een feature herbruikbaar te maken, door deze als plugin te schrijven. Of omgekeerd. Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden als er al een goede oplossing voor bestaat.

But there is a catch…

Ik hou van deze plugin, is hij een goede keuze?

Wel, het is een beetje appelen met peren vergelijken. Je kan hier dus moeilijk een standaard antwoord op geven. De regel is: “hoe minder plugins, hoe minder kans op problemen”.

Er zijn heel goed geschreven plugins op de markt, zelfs plugins die als echte markt standaard fungeren. Als de functionaliteiten een echte goede toevoeging zijn voor jouw website, dan KAN dat zeker een meerwaarde zijn.

Weetje: Niemand houdt van een buggy of een trage website. Een studie wijst uit dat je bezoekers bounce rate evenredig is met je laadtijd. (figuur)

De verschillende problemen die plugins kunnen veroorzaken

Wat kan er allemaal fout gaan?

De verschillende problemen

  • Probleem 1: conflicterende functionaliteiten
  • Probleem 2: te veel HTTP-aanvragen
  • Probleem 3: te veel databank query’s
  • Probleem 4: verzadigde databank
  • Probleem 5: security problemen
  • Probleem 6: slecht gecodeerde plugins
  • Probleem 7: veel plugins zorgen ook voor veel onderhoud

Lees er hieronder alles over.

De verschillende problemen

Eerste probleem: conflicterende functionaliteiten

Vaak installeren mensen verschillende plugins met hetzelfde doel.

Wanneer je meerdere plugins hebt die dezelfde functionaliteiten aanpassen, dan kan dit voor conflicten zorgen. Een typisch voorbeeld is het installeren van meerdere snelheidsoptimaliserende plugins. Deze passen namelijk vaak gezamelijk oa. jouw .htaccess bestand en wp-cache-config.php file aan, en dat kan voor conflicten zorgen.

Meerdere security plugins tegelijk installeren is trouwens vaak ook een slecht idee.

Dit zorgt er ook voor dat jouw website onnodige codes moet draaien, wat je website vertraagt.

Probleem 2: te veel HTTP-aanvragen

Hoe meer plugins je installeert, hoe meer verschillende bestanden er worden aangesproken door jouw server. Bijna elke plugin heeft aparte JavaScript en CSS bestanden, die allemaal moeten ingeladen worden. Wanneer dat er te veel worden, is dat niet zo gunstig voor de laadtijd van jouw website.

Probleem 3: te veel databank query's

Wat is een ‘databank query’? 

Elke keer dat jouw website op zoek gaat naar informatie, haalt hij deze uit zijn databank. Op dat moment wordt er minstens 1 ‘databank query’ uitgevoerd. Deze databank query bepaalt welke informatie je website opvraagt.

En dat is niet goed?

Net zoals bij te veel HTTP-aanvragen zijn te veel databank query’s slecht voor de laadtijd van je website.

Jouw server maakt gemakkelijk enkele tientallen databank interacties per page load. Veel plugins creëren extra interactie met de databank. Als dat er honderden interacties per page load worden, is dat niet zo gunstig voor jouw website.

Probleem 4: verzadigde databank

Hoe meer plugins, hoe meer data jouw website bewaard in de databank. Vaak wordt deze data ook niet efficiënt beheerd door deze plugins. In dat geval zorgt meer data ervoor dat elke databank-opzoek actie meer tijd kost. En ook dat doet jouw website meerdere keren per page load.

Webhosting voor jouw bedrijf

Probleem 5: security problemen

Doordat er heel wat minder goed geschreven plugins op de markt zijn, verhoog je met elke extra plugin het risico op veiligheidslekken. De meest voorkomende oorzaak van een gehackte website is een geïnstalleerde slecht geschreven plugin met beveiligingslekken. Hackers schrijven dan softwarerobots die alle websites aflopen op zoek naar deze lekken, en kunnen hier zo misbruik van maken.

Probleem 6: slecht gecodeerde plugins

Slecht gecodeerde plugins kunnen naast security problemen, ook je website enorm vertragen.

Hoewel er een officiële WordPress codex is, wordt deze vaak niet gevolgd.

Probleem 7: veel plugins zorgen ook voor veel onderhoud

Hoe meer plugins je hebt, hoe meer onderhoud je hebt. Je moet niet enkel vaker updates uitvoeren, maar ook vaker je databank uitkuisen, en vaker een probleem oplossen.

Automatische updates kunnen geactiveerd worden sinds WordPress 5.6, al is dit een slecht idee wanneer je heel veel plugins draait. Een probleem bij een update komt zelden voor. Maar hoe meer plugins, hoe meer kans op problemen. En het is moeilijker of te laat om een ‘rollback’ uit te voeren als je niet weet welke update het probleem heeft veroorzaakt door jouw automatische updates, want vaak heb je het probleem bij automatische updates maar dagen, of zelf weken later door.

wp debug mode
Op deze testomgeving testte ik reeds meerdere honderden plugins, dat kan je ook zien aan de foutmeldingen in debug mode :)

Best practices

  • Test je plugins voor je ze installeert. Gebruik een testomgeving en test elke nieuwe plugin grondig.
  • Neem regelmatig backups
  • Kuis regelmatig je ongebruikte plugins en databank op
  • Kies voor kwalitatieve webhosting
  • Vraag hulp aan jouw webbouwer Wij geven uitgebreide support – ook bij jouw plugins – bij elke klant die voor een website totaaltraject bij ons kiest.

Je herkent de betere plugins aan:

  • Hoeveel ze geïnstalleerd zijn;
  • Hoe vaak ze geüpdate worden door de makers;
  • Hun review scores;
  • Hun slechtste reviews te lezen;
  • Uitgebreid te testen op een van jouw testomgevingen.

Conclusie, hoeveel plugins?

Ik kan hier niet gemakkelijk een eenduidig antwoord op geven. Wat ik wel kan zeggen is:

Wanneer je enkel kwalitatieve high end plugins installeert, is het niet de hoeveelheid plugins die het probleem is. Zolang je ook steeds oplet welke combinaties van plugins je maakt. Als je goede hosting hebt, goed weet wat je doet, en eventuele problemen zelf kan oplossen. Dan kan je zelf tot maximaal 30-50 plugins gaan. Toch blijft de boodschap, “less is more”.

“Een auto met veel opties is een auto met veel mogelijkheden, maar ook veel potentiële problemen”.

Rekening houdend met alle hierboven vermelde elementen, is mijn advies het volgende:

  • Bij een gewone shared hosting beperk je het aantal plugins best tot minder dan 10.
  • Bij gespecialiseerde WordPress webhostings, degelijke VPS oplossingen, of dedicated hosting kan je wel iets ‘zotter doen’. en kan je er wel een 20 tal installeren.
  • Er zijn heel uitzonderlijke gevallen van WordPress websites die snel en bugvrij laden met jawel, je leest het goed 1000+ plugins geinstalleerd. Ik zou het alleszins nooit aanbevelen.

Christophe

WordPress expert